woelrat

Een woelrat wordt ook wel waterrat genoemd. Zij komen voornamelijk voor in de buurt van greppels, meren, riviertjes en hebben voorkeur voor gebieden met steile oevers begroeid met gras of riet. Ze kunnen ook voorkomen op akkerland en in boomgaarden. Vooral in jonge boomgaarden kunnen zij aanzienlijke schade aanrichten.

Een volwassen woelrat is grijsbruin tot zwart van kleur, plomp gebouwd, heeft een stompe snuit, in de vacht verborgen ogen en oren, is 14-22 cm lang en heeft een korte behaarde staart van 7-10 cm. Ze kan zowel overdag als in de ’s nachts actief zijn en eet voornamelijk plantaardig voedsel, met name de zachte ondergrondse plantendelen van knol-en bolgewassen en wortels. Zij graven vaak vanuit slootkanten gangen. of gebruiken een mollen gang .Het nest ligt dan meestal in een hol. De uitgang van deze gang kan zowel boven als onder de waterspiegel liggen.

Woelratten in de tuin vormen een risico voor uw tuinplanten. Woelratten zijn vegetariërs en om te voorkomen dat ze uw tuinplanten opeten is het belangrijk om van ze af te komen. Ook graven ze net als de mol gaten en tunnels in het gazon.

Schade

Woelratten zijn vegetariërs, de typische verschijnselen van een woelratten zijn.

Gaten in het gazon, hopen die lijken op de molshoop ( mollen gangen worden gebruikt)planten die afsterven doordat ze aan de wortels knagen

Tel. 075-6168101   0648844762    0625024122 of mail contact