Grote houtwormkever

De grote houtwormkever te herkennen aan zijn donkerbruine dekschilden met geelachtige spikkels. De bonte knaagkever zoals hij ook wel genoemd wordt, verstopt zich bij voorkeur diep in het eikenhout. Over het algemeen komt de grote houtwormkever enkel voor in oude gebouwen en op plaatsen daar waar het hout vochtig is geworden of waar schimmels zich hebben ontwikkeld. Een kenmerkend eigenschap van de grote houtwormkever is dat deze in de kern van de balk kraamkamers maakt, waarin ze een volledige gedaante verwisseling ondergaan. De grote houtwormkever tast hout  zodanig aan dat het zijn sterkte verliest.

De gemiddelde lengte van een volwassen grote houtwormkever is 6 tot 8 mm. De eitjes van dit insect, zijn wit van kleur en hebben een doorsnee van 0,6 mm. De eitjes van de grote houtwormkever zijn van die afmeting dat ze bijna of nooit worden opgemerkt. De larve van de grote houtwormkever heeft een geelachtig witte kleur en heeft een doorsnee van ongeveer 11 mm. De grote houtwormkever tast met name loofhout  aan. Zoals eiken,iepen en kastanje. Wanneer het hout wordt aangetast door de grote houtwormkever, kan het 2 tot 10 jaar duren, tot dat de kever uiteindelijk uitvliegt. Gedurende deze tijd, kan deze aanzienlijke schade aanrichten aan het hout.

Overlast van de grote houtwormkever kan worden opgemerkt door de 2.5 tot 4 mm uitvliegopeningen in het hout. Deze zijn cirkelachtig van vorm. De grote houtwormkever heeft vooral voorkeur voor balkeinden en verbindingen. Vaak zijn de boorgangen gevuld met het boormeel van de larven..

Wanneer u denkt last te hebben van de grote houtwormkever, is het raadzaam hier snel iets aan te doen. De grote houtwormkever kan namelijk grote schade aanrichten aan uw houten balken.

Tel. 075-6168101   0648844762    0625024122 of mail contact