Kleermot >

Een volwassen kleermot is 7-8 mm, heeft spanwijdte van 11-17 mm en is lichtbruin van kleur. De larve is gebroken wit, tot circa 10 mm lang en heeft geen ogen op de zijkant van de kop. De larven spinnen zich in een cocon. Een pop zit gewoonlijk in een cocon van circa 8 mm lengte. Kleermotten hebben geelachtige voorvleugels. De achter vleugels zijn iets lichter van kleur.kleermot

De kleermot heeft een volledige gedaanteverwisseling. De duur van de ontwikkeling van ei tot imago duurt ongeveer 3 maanden. Het wijfje legt 50 tot 100 ovale eitjes in of bij wol. De larven leven van dierlijke producten zoals wollen stoffen, tapijten, meubelbekleding etc. Alle stadia kunnen binnen gebouwen gedurende het hele jaar voorkomen.

Het vrouwtje van de kleermot legt haar eitjes tussen haren, tapijten, bont, huiden en opgezette dieren. Zij heeft de voorkeur voor natuurlijk textiel dat bevuild is en/of waarin transpiratie vlekken voorkomen. Kleermotten vliegen alleen ’s avonds.

Kleermottenlarven tasten onder andere wol aan. Alleen de larven van de kleermot zorgt voor schade. Isolatiemateriaal waarin haren verwerkt zijn kunnen voor een ware kleermotteninvasie zorgen. Ook opgezette dieren kunnen door kleermotten zwaar aangetast worden. last van motten larve bel.

075-6168101     0625024122 of mail contact