Rosse metselbij

De rosse metselbij heeft een lichaamslengte van 10 mm of iets meer en de voor de metselbijen typische breed gedrongen lichaamsvorm en een breed ondersteund achterlijfspunt, waardoor ze regelmatig voor een hommel worden aangezien.

De dichte en lange beharing is donkerbruin van kleur, met een duidelijke groene metaalglans. Ook het borststuk is licht behaard,     Het vrouwtje heeft twee naar voren gerichte hoornen op het voorhoofd, zwarte kop en een geelrode borst, daar in tegen het mannetje heeft langere voelsprieten en een licht gele kop.

In Nederland komen zo’n 20 soorten voor. Metselbijen maken gebruik van bovengrondse holten in bomen en muren. Ook kunnen ze zelf holten uitknagen in zacht materiaal,  De rosse metselbij is de meest voorkomende soort en wordt gebruikt in de tuinbouw voor bestuiving van planten.

Net als andere metselbijen is de rosse metselbij solitair maar bouwt geen kolonie. De metselbij legt ca. 10 broedcellen per holte.

De eitjes worden afgezet in de broedcellen, ieder ei krijgt een voedselvoorraadje voor de uitgekomen larve. Nadat een ei is afgezet schermt het vrouwtje het af door een muurtje te ‘metselen’ waarna het volgende ei wordt afgezet. De jonge bijen vliegen pas het volgende jaar uit nadat ze zich uit hun schuilplaats hebben geknaagd.

De metselbij brengt verder geen schade aan. De metselbij nestelt zich enkel in bestaande holtes.

Als er veel metselbijen op één plaats voorkomen, kan dit misschien als hinderlijk worden ervaren.

Omdat de metselbij niet gevaarlijk is voor de mens, is een bestrijding niet nodig.

Tel. 075-6168101    0625024122 of mail contact