Bruine Rat >

Stevige bouw met een vrij stompe snuit, een dicht behaard lichaam en duidelijk zichtbare oren.
De rugzijde is meestal grijsbruin van kleur, de buik is lichter; er is echter een grote variatie in kleuren.
Vrijwel onbehaarde, dikke staart (ca. 20 cm) is korter dan het lichaam (ca. 25 – 30 cm).
Het gewicht van een volwassen bruine rat is gemiddeld 500 gram.

De bruine rat komt zeer algemeen voor; het zijn z.g. “cultuurvolgers”, omdat ze zich uitstekend kunnen aanpassen aan de mens. Het zijn goede zwemmers en gravers en voelen zich thuis in riolen, op stortplaatsen, in/om maïsvelden, enz. Ze voeden zich met velerlei producten (granen, groenten, fruit, vis, enz.) en zijn derhalve overal te vinden op plaatsen met een groot (en slordig)voedselaanbod, bij voorkeur in de omgeving van water. Wijfjes werpen gedurende hun leven maximaal 15 worpen van 5 – 10 jongen
In waterrijke gebieden kunnen ze de ziekte van Weil overbrengen, ook in de veehouderij kunnen ze diverse ziekten overbrengen (varkenspest en pseudovogelpest).
Ze vervuilen en beschadigen voorraden en kunnen door hun knaagdrift (o.m. aan kabels) kortsluiting, lekkages en machinestoringen veroorzaken. Ratten bevuilen voedselvoorraden met ontlasting en urine.
Door graven kunnen er verzakkingen optreden.

Aanbrengen van goede bouwkundige voorzieningen, zoals goed sluitende deuren, smalle ventilatieopeningen etc. Een goede hygiëne (opslag en verwijdering van afval, nette opslag van producten, periodiek schoonmaken van ruimten, e.d.) is vereist.
Onderhoud terreinen en walkanten

Bestrijding
Na een uitgebreide inspectie in en om het object worden op strategisch gekozen plaatsen lokaasdepots of vangkooien geplaatst. In deze lokaasdepots of kooien wordt [giftig] lokaas uitgezet. Deze lokazen moeten tenminste enige weken worden aangeboden voor een goed resultaat.  Het is echter wel van belang de lokaasdepots of vangkooien zo lang te laten staan dat alle overlast is verdwenen. Voor meer informatie over het bestrijden van de Rat of andere ongedierte kunt u contact opnemen met Ongediertebestrijding Zaanstad

Tel. 075-6168101   0648844762    06-25024122 of mail contactcropped-LOGO-ANDRIESklein-2016-e1456057674932.jpg