De larven van de Australische tapijtkever kan in wollen stoffen, bont, opgezette dieren, huiden en andere producten aanzienlijke schade aanrichten.
Van nature zijn de larven van deze kever aaseters. Vaak worden ze gevonden in oude verlaten vogelnesten.
Bij uitzondering dienen plantaardige stoffen als voedsel.
De volwassen insecten (kevers) worden zomers veelal op bloemen aangetroffen, waar ze zich voeden met stuifmeel en honing. Deze insecten komen in Nederland algemeen voor. Een enkele in huis aantreffende kever kan, zonder dat er sprake is van schade. De kever kan bijvoorbeeld een overwinteringsplaats in huis hebben gezocht of in het voorjaar of in de zomer toevallig binnen zijn gevlogen.
De larven van de Australische tapijtkever zijn over het algemeen goudbruin behaard. Aan het achterlijf treft men enkele bosjes langere haren aan. De vorm van de larven is wat gedrongen. De kever is ovaal van vorm en ca. 2-3 mm. lang. Ze zijn dof gekleurd vooral in zwart en bruin met hier en daar wat lichtere rafelige vlekken of banden.
Australische tapijtkevers ondergaan een volledige gedaanteverwisseling. Dat wil zeggen dat ze de stadia ei-larve-pop-imago (volwassen stadium) achtereenvolgens doormaken. Het eistadium duurt, afhankelijk van temperatuur en luchtvochtigheid 6-35 dagen, het larve stadium kan zelfs 2-12 maanden in beslag nemen. Het pop stadium duurt 5-19 dagen terwijl daarna de kever 7-41 dagen in leven kan blijven. Het is alleen de larve die schade aan wollen vloerbedekking, kleding en opgezette dieren veroorzaakt.
Om de Australische tapijtkever te bestrijden moeten alle schuilplaatsen waar larven worden aangetroffen behandeld worden met een residueel werkend middel. Hierdoor wordt op de bespoten plaatsen een voor insecten giftig insecticide aangebracht, dat enkele maanden een na werking heeft. Denk hierbij vooral aan plinten, naden en kieren en onder de randen van de vloerbedekking. Ook is het aan te bevelen om voor de behandeling zeer grondig te stofzuigen.
Kleding zelf niet behandelen met bestrijdingsmiddelen. Kleding kan men het beste laten reinigen tenminste 30 minuten bij 60°C . Ook kan men insecten in materialen bestrijden door deze ca. 2 weken te bewaren in een vrieskist temperatuur lager dan -10°C. Een tapijtkeverplaag kan zeer hardnekkig zijn en soms is het nodig de behandeling na ca.8 weken te herhalen
Tel. 075-6168101 0625024122 of mail contact