Een volwassen pelsmot is 0,7 tot 0,8 cm lang, heeft een spanwijdte van 1,1 tot 1,7 cm en is lichtbruin.De larve van de pelsmot is gebroken wit, tot ca. 10 mm lang. Op de voorvleugels zijn 3 donkere strepen zichtbaar. Deze ontbreken bij de kleermot.
De pelsmot ondergaat een volledige gedaanteverwisseling. Het vrouwtje legt ca. 50 tot 100 eitjes, bij voorkeur op wol. De duur van het eistadium is 7 tot 10 dagen, larve stadium 4 tot 10 maanden, pop stadium 2 tot 6 weken en imago 2 tot 4 weken. De larve van de pelsmot leeft in een buisvormig hulsje en draagt dat met zich mee als zij zich verplaatst. Pelsmot larven hebben in tegenstelling tot kleermot larven een voorkeur voor een vochtige omgeving. Naarmate de temperatuur hoger is en de aard van het materiaal waarop of waarin zij zich bevinden voedzamer is, gaat de ontwikkeling sneller. Haren, veren en bont zijn voedzamer dan geweven wol. De volwassen pelsmotten komen meestal in juni te voorschijn.
Pelsmotten kunnen in vogelnesten worden aangetroffen. De imago’s vliegen uitsluitend ’s avonds.
Zorg ervoor dat wollen kleding goed gewassen wordt opgeborgen. Voorkom vogelnesten onder het dak. De larven uit deze nesten kunnen op zolders op zoek gaan naar producten van dierlijk materiaal die zijn opgeborgen in bijvoorbeeld dozen, kisten of kledingzakken.
Aangetaste kleding en ander textiel kunt u het beste wassen of laten reinigen. Tenminste 30 minuten bij 60°C is dodelijk. Indien motten in een kast worden gesignaleerd, dan naden en kieren behandeling met een residueel middel. Aangetaste kleding kan men ook invriezen, bij voorkeur 4 dagen gedurende -20°C. Kleding zelf niet behandelen met een bestrijdingsmiddel.
Tel. 075-6168101 0625024122 of mail contact